Haber

Afet riski taşıyan mahallelerde yaşayanlar kentsel dönüşüm istiyor

10 yıl önce afet riskli bölge ilan edilen ancak vatandaşlarla müteahhitler anlaşamayınca kentsel dönüşüm projesine başlanamayan ve depremlerde evleri hasar gören 2000 Evler Mahallesi halkı, sorunun çözülmesini istedi.

2000 yılında Seyhan ilçesine bağlı Evler Mahallesi’nde çok sayıda konutun bulunduğu 13 hektarlık bir alan 10 yıl önce afet riskli bölge ilan edilmişti. Orta yıllarda bölgede kentsel dönüşüm projeleri hazırlanmış ancak müteahhitler ile bazı kat malikleri arasında anlaşma sağlanamamıştır. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli deprem ve artçı sarsıntılarda mahalledeki 3 blokta ağır hasar meydana gelirken, çok sayıda apartman da hasar gördü. Yaklaşık 37 yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından evleri hasar gören vatandaşlar, oyun alanına kurdukları çadırlarda kalmaya başladı. Her sarsıntıda binalarının çökmesinden korktuklarını belirten mahalleli, kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce başlatılıp bitirilmesi ve konut sorununun ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.

Mahallede oturan Serpil Yılmaz, kentsel dönüşüm projesinde konut sahiplerinden para istendiği için anlaşamadıklarını belirterek, “Binalarımız 37 yıllık, eski binalar. Deprem sonrası. , evim ağır hasarlıydı.Yapılan incelemeye rağmen ağır hasarlı olduğu tespit edildi.Hala e-Devlet’e inmedi.Eşyalarımı depoya koydum.Parkta kalıyoruz ateş yakıyoruz, Onu halletmeye çalışıyoruz. Bir an önce barınacak bir yer istiyoruz. Çok eski. İnsanlar korkuyor. Ağır hasarlı binaların kapılarını, pencerelerini bile söküp satanlar var. Ağır hasarlı binalar e-Devlet kayıtlarına işlenmediği için hak sahipleri yardım parası alamıyor. İnsanlar çok zor durumda. Hasarın net bir göstergesi yoktur. Mağduruz’ dedi. Hasarlı binalardan birinde oturan Elif Tatvan, şunları söyledi: “Zaman görevlileri gelip inceleme yaptığında ilk başta hasar var. Çıktığını söyleyip ‘Çık’ dediler. Daha sonra başka bir görevli geldi ‘orta hasarlı’ dedi. Ev çok kötü durumda. Korkudan eve gidemiyoruz. Ortadayız. Yurtta kalıyoruz ama camide, sokakta, parkta kalan arkadaşlarımız var. Yurt dışında 20-30 bin lira olan evlerin kiraları bile aylık 70-80 bin liraya çıktı. HASAR TESPİTLERİNDE MÜZİK Müge Danış, yapı denetimlerinde ve hasar tespitlerinde kaos yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“İlk gün 3 ağır hasarlı binayı tahliye ettiler. İnsanlar kendi imkanlarıyla evlerini boşalttı. Daha sonra e-Devlet’te ‘orta hasarlı’ olarak listelendi. Daha sonra bu ibare de kaldırıldı. Bu mahalledeki tüm evler boşaltıldı. Burada amacımız 3 bina değil, tüm binalar.Aslında binalar ağır hasarlı ise binaların durumu belirlenmeli ve sonrasında tahliye edilecekse, çabuk tahliye edilsin. Halk mağdur edilmeden tahliye edilsin. Krizin doğru yönetilmesini istiyoruz. İnceleyenler de binalarımızın sağlam olmadığını söylüyor.”

tire-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu