Ekonomi

Yeni Olan Neden İyi Hisseder?

Yeni şeyler hepimize doğru geliyor. Evet, bazılarımız eski alışkanlıklarından, günlük hayatlarından, dünyanın değişmekte olduğu fikrinden korkuyor ama aslında bu hepimize iyi geliyor. “Yeni Efekt” Yeni etki olarak bilinen bir fenomenden, insanların yeni bilgilere, deneyimlere ve şeylere olan ilgisinden bahsediyorum. Bu konuyla ilgili araştırmalarda “yeni”, iyimserlik, heyecan veya zevk duygularıyla ilişkilendirilir.

Yeni bir şey satın aldığımızda, yeni bir kursa kaydolduğumuzda veya daha önce hiç gitmediğimiz yeni bir yere tatile gittiğimizde aldığımız heyecan budur.

Yeni şeylerin insan psikolojisinde olumlu tepkiler uyandırmasının birkaç nedeni vardır:

1. Merak: Doğal olarak meraklıyız. Biz bu kadar olmasaydık, dünya başlangıçtaki gibi kalırdı, hiçbir keşifte bulunamaz, hiçbir ilerleme kaydedemezdik. Yeni şeyler keşfetmeyi seviyoruz. Bu, çevremizi daha iyi anlamamıza, bilgimizi artırmamıza ve ilginç deneyimler yaşamamıza yardımcı olur. Yeni deneyimler ve bilgiler zihnimizi ve yaratıcılığımızı geliştirir.

2. Doğal uyarılma düzeyi (Yeni olana daha çok önem veriyoruz) : Rutinler ve alışık olduğumuz şeyler daha az canlandırıcı olduğu için dikkatimiz dağılır ve sıkılırız. Aksine, yeni deneyimler ve durumlar fizyolojik ve ruhsal uyarılma seviyemizi artırır. Bu bize, olayları yaratıcı bir şekilde ele alma ve hayata karşı daha motive hissetme gücü verir.

3. Değişkenlik ve uyum: İnsanlığın ilerlemesinin anahtarı, muhtemelen, bizi diğer tüm canlılardan ayıran en değerli farklılıklardan biri olan yeni şeylere uyum sağlama yeteneğidir. Sürekli değişen ve gelişen dünyada daha uygun uyum ve başarıya ulaşmak için sürekli gelişiyor ve keşfediyoruz. Uygun uyumu sağladığımızda, kendimizi güçlü ve yetkin hissederiz.

4. Sosyal kabul ve statü: Yeni ve ilginç deneyimler yaşayan veya yeni bilgi ve becerilere sahip olan arkadaşlarınızı düşünün, genellikle hikayelerini merak ediyoruz ve onları bizimle paylaşmaları için teşvik ediyoruz. Söyleyeceklerini dikkatle dinliyoruz ve hızlı kalplerini her zaman takdir ediyoruz. Bu da onları sosyal olarak güçlendirir ve statülerini yükseltir.

Yeni etkisinin insan davranışı ve psikolojisi üzerinde değerli bir etkisi vardır ve bilişsel, sosyal ve duygusal alanlarda olumlu sonuçları vardır. Yeni şeyler deneyimlemek ve yeni atılımlardan korkmamak gerekiyor. Yeni insanlarla tanışmaktan heyecan duymak çok güzel ve moral verici bir özellik.

Eğer durum buysa, yeni aldığımız bir şey neden daha sonra bizi mutsuz ediyor?

Yeni aldığımız şey bizi mutsuz etmiyor, gerekirse yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı aslında çok mutlu ediyor. Ama gereksizse işte o zaman;

1. Süreksiz memnuniyet: Bir şey satın aldığımızda genellikle o an tatmin hissederiz ancak kısa bir süre sonra bu mutluluğun çok hızlı bir şekilde azaldığına şahit oluruz. Mutluluğumuzu daha çok harcayarak sürdürmeye çalıştığımız bir döngüye giriyoruz. Tabii ki işe yaramıyor.

2. Karşılaştırmalı tüketim: Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslıyor ve daha değerli iş ve hizmetler satın alarak başkalarının niyetini ve onayını kazanma ihtiyacı duyuyoruz. Bu, mutsuzluğa yol açan bir sıkıntı ve tatminsizlik duygusu yaratır.

3. Borç gerilimi: Gereksiz harcamalar borçların birikmesine neden olarak mali gerilim düzeylerinin artmasına neden olur. Sürekli ödeme yapmak zorunda olmak mutsuzluk ve kaygı yaratır.

4. Özdeğer eksikliği: Mutsuzluk, bu tür içsel bir maliyet eksikliğinden kaynaklanabilir ve insanları giderek daha fazla gereksiz alışveriş yapmaya iter. Aslında sahip olduğumuz en pahalı şeyler eşyalarımız değil, değerlilerimizdir.

5. Bağımlılıklar: Evinde 100 çift ayakkabısı var. Bu durum aslında bağımlılığa ve mutsuzluğa neden olur.

  Çözüm;

Bu haftaki yazının başında da belirttiğim gibi, yeni aslında bize çok iyi geliyor. Ancak kaynaklarımızı yeni bilgiler, yeni deneyimler ve yeni öğeler arasında yeni bilgiler ve yeni deneyimler için harcamak bizi her zaman daha memnun olduğumuz bir hayata götürür. Tüm araştırmalar, hoş anıların, şeylerden daha fazla unutulmaz mutluluğa yol açtığını gösteriyor.

instagram

heyecan

bağlantılı

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu