Haber

Muğla’da kömür madeni açma izni iptal edilmesine rağmen çalışmalar sürüyor

ESMA TURAN

Muğla

MuğlaYatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’nde, Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından 2022 yılında üretimine başlanan madenlere karşı köylüler ve çevreciler çalışmalarını sürdürüyor.

Muğla Yeşil Hayat Derneği, 2019 yılında madene ruhsat iptal davası açmış ve davayı kazanmıştı. Dernek 2020 yılında Kültür Bakanlığı ve Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. Yıl ortasında imzalanan protokole karşı açtığı ikinci davayı da kazandı. Muğla Yeşil Hayat Derneği nihayet Ağustos 2022’de kaçak tünellerin durdurulması için Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme Mart 2023’te derneği haklı bularak söz konusu sürecin iptaline karar verdi.

“KÖMÜR YÖNETİMİNDE İLK VAKA KAZANDI”

Muğla Yeşil Hayat Derneği Başkanı Kazım Erol, mahkeme kararlarına rağmen madendeki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Erol, bölgeden çektiği görüntüde konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bu saha Muğla’nın ilk yer altı kömür madeni sahası ama bu sahalar kaçak. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. burada kaçak madencilik yapıyor. Bu bölgede 3 tane tünel ağzı var. Derneğimizin açtığı mahkeme kararına rağmen ve Burada kaçak madencilik yapılıyor 1459 Sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanununa karşı açtığımız dava var Bu dava kazanıldı Arkadaki tüm alanın ruhsatında ihmal davası vardı, ve kazandı.Dava ‘işlem iptali’ kararı verildi.Muğla Valiliği hala burada çalışmayı bırakmıyor,hata işleniyor.3 mahkeme kararına rağmen bu bölgede madencilik yapmaya devam ediyorlar.Aşağıda en büyüklerinden biri var. Muğla Yeşil Hayat Derneği’nin açtığı ve kazandığı bu dava, yer altı kömür işletmeciliği için açılan ve kazanılan ilk davadır.”

Kaynak: ANKA / Günümüz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu