Haber

Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması: Taraf tutmamak için özel çaba gösterdik

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’de okunan kararla TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın görev süresinin azaltılmasına ilişkin eleştirilere yanıt verdi.

Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı 3 günlük ziyaretten dönen Kurtulmuş,Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) TBMM’de düzenlenen 2024 Yılın Basın Fotoğrafları Ödül Töreni’ne katıldı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın TBMM Genel Kurulu’ndaki milletvekili statüsünün kaldırılmasına ilişkin kararın okunmasına ilişkin şunları söyledi: “Son 3 yıldır yurt dışı gezisindeydim. Bu süre zarfında TBMM’de Can Atalay ile ilgili karar okundu ve bununla ilgili 3 günlük Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretimin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bu oturumla veya okumayla hiçbir ilgisi yok. mahkeme kararından.

Devlet ve TBMM adına yaptığımız bu geziye diğer partilerden arkadaşlarımız da katıldı. Meclis heyeti olarak aylar öncesinden planlanan ve o ülkenin yetkilileriyle tarihleri ​​kararlaştırılan bir geziyi gerçekleştirdik. Biz de çok faydalı sonuçlar elde ettik. “Yurtdışında bulunmayı Meclis oturumuna bağlamanın son derece yanlış, son derece yersiz ve son derece adaletsiz olduğunu belirtmek isterim.”

‘BURADA OLSAYDIM BEKİR BOZDAĞ ÖĞRETİRDİ’

“TBMM Başkanı’nın hangi oturumlara başkanlık edeceği belli. 1 Ekim’de TBMM’nin açılışında bütçe görüşmelerinin ilk ve son oturumlarına TBMM Başkanı başkanlık ediyor. Bunların dışında, TBMM’nin çalışmaları görevdeki başkan yardımcılarının başkanlığında yürütülüyor” diyen Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Ben burada olsaydım bile görevde olan Meclis Başkan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ da olurdu. O hafta Meclis kürsüsüne çıkıp o mahkeme kararını Meclis’te okutacaktı.

Biz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak, en başından beri, iki yüksek yargı arasındaki bu fikir ayrılıklarının ve anlaşmazlıkların tarafı olmamaya özel çaba gösterdik.

‘ADINIZI OKUMAK BİR EYLEMDİR, BİR GİRİŞİMDİR…’

Buradaki yemin töreninde Can Atalay’ın isminin okunması, ilerleyen süreçlerde kendisine milletvekili haklarının verilmesi ve ilerleyen süreçte partilerin ortak anlayışıyla Atalay’ın TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na seçilmesi, Aslında Meclis Başkanlığı’nın ortaya koyduğu bir durum, bir duruş. Bu dönemde Anayasa Mahkemesinin muhatabı Türkiye Büyük Millet Meclisi değildir ve bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi ne Anayasa Mahkemesini ne de Yargıtay’ı denetleyen bir kurum değildir.

Anayasa’nın 84. maddesi çerçevesinde mahkemenin kararı Meclis’e geldi ve karar Meclis’te okundu. ‘Kararı neden daha önce okutmadınız, şimdi okutuyor musunuz?’ Söylendi. TBMM Başkanlık Divanı’nın bu kararın okunmasına izin vermemesinin ve bir şekilde bugüne kadar bekletmesinin iki nedeni vardı. Bunlardan biri Can Atalay’ın hukuki süreçleri tamamlaması, ikincisi ise iki yüksek mahkeme arasındaki görüş ayrılıklarının mümkün olduğunca çözümlenebileceği bir ortam yaratılmasıydı. Ancak sonuçta süreç bir şekilde tamamlandığı için mahkeme kararı Meclis’te okundu.

(HABER MERKEZİ)

haberaltinova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu