İş

İşverenin ilk teklifi açıklandı

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim tesisleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında 700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokol müzakerelerinde süreç devam ediyor. Eğitim, üniversiteler ve hastaneler.

İşçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile patronu temsilen Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Kolu Kamu Patronları Sendikası (TÜHİS) yetkililerinin görüşmelerinde belli bir noktaya gelindi.

Öte yandan ikramiyenin ortada olduğu bahis başlıklarında anlaşan taraflar taban fiyat ve yüzde artışı konusunda görüşmelerini sürdürüyor.

İlk teklif olmalı

İşçi tarafının aylık brüt taban fiyatı 15 bin liraya çıkarma ısrarı sürerken, TÜHİS’in ilk teklifi 11 bin 500 lira seviyesinde oldu.

Müzakereler kapsamında işçi ve işverenler bu hafta TÜHİS’in konut sahipliğinde kalan kalemleri görüşmek üzere yeniden bir araya gelecek.

İlk altı ayda yüzde 45 talep

Toplantılarda işçileri temsilen TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak talepleri arasında “Aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya çıkarılması ve ardından tüm ücretlere yüzde 15 sosyal yardım payı eklenmesi” yer alıyor.

Taban ücret artışı ve sosyal yardım payı da eklendikten sonra ilk altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı ay için yüzde 5 ve enflasyon farkı talep ediliyor.

Bunlara ek olarak, belediye ve il özel yönetim şirketlerindekiler de dahil olmak üzere tüm kamu personeline ek ödeme talep edilmektedir.

habertaslicay.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu