Haber

Hakan Fidan’ın BMGK toplantısında Filistin açıklaması

Hakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen üst düzey Filistin oturumunda konuştu.

“Gazze sivillerin katledildiği bir savaş alanına dönüştü”

Fidan, uluslararası toplumun Batı Şeria’da akan kanı durdurma konusunda hâlâ yetersiz olduğunu gördüklerini ifade etti. “Gazze bir açık hava hapishanesiydi. Artık İsrail Başbakanı’nın siyasi hayatta kalabilmek için askeri operasyonlar düzenlediği, sivilleri katlettiği bir savaş alanına dönüştü.”dedi.

Fidan konuşmasına şöyle devam etti:

“Mevcut savaşın İsrail’in güvenliğinin sağlanmasına yönelik olduğu ve İsrail’in meşru müdafaa hakkına sahip olduğu yönündeki iddialar inandırıcı olmaktan uzaktır. Üstelik bu iddiaları ortaya atanlar hiçbir şekilde Filistin’in güvenliğinden veya meşru müdafaa hakkından bahsetmiyorlar. Gazze ve “Batı Şeria’daki tablo, kimin güvenliğe ve meşru müdafaa hakkına en çok ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.”

“İsrail ciddi savaş suçları işliyor”

İsrail’in 1948 Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğine ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’na yapılan başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını belirten Fidan, bunun Filistin halkını daha fazla zarardan koruyacak zamanında yapılmış bir girişim olduğunu kaydetti.

Fidan şunları söyledi:

“İsrail ciddi savaş suçları işliyor. Eğer uluslararası hukuka ve kurallara dayalı düzene olan inancı yeniden tesis etmek istiyorsak, sorumlulardan hesap sorulmalıdır. İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarının uluslararası hukuka ulaşmış olabileceği haberlerinden ciddi kaygı duyuyoruz.” soykırım düzeyinde.”

“Bu savaşı durdurmak gibi tarihi bir sorumluluğumuz var.”

Çatışmaların coğrafi olarak tırmanmasını önlemeye de özen gösterdiklerini belirten Fidan, Türkiye’nin olası yayılma riskleri konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu hatırlattı.

fidan, “Dün ‘risk’ dediğimiz şey bugün gerçeğe dönüştü. Kızıldeniz, Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, İran ve Pakistan’da yaşanan son olaylar oldukça endişe verici. Bu tırmanışın jeostratejik bir girdaba dönüşme potansiyeli var. kimse kolay kolay kaçamaz.”söz konusu.

Fidan, İsrail ve destekçilerini, hâlâ başarma ihtimali varken diplomatik çözüm aramaya davet etti. “Gazze ve ötesinde devam eden savaş ne barışı ne de teslimiyeti getirebilir. Bu savaşı durdurmak gibi tarihi bir sorumluluğumuz var.”dedi.

“Gazze’nin geleceği yalnızca Filistinlilerin elindedir”

BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası barış ve güvenliği koruma konusunda bir kez daha başarısızlığa uğradığını kaydeden Fidan, acil ve kalıcı bir ateşkes için her iki tarafın da tüm esirleri serbest bırakması ve Gazze’ye insani yardım akışının sürekli olması gerektiğini vurguladı.

Fidan, bunun için İsrail’in barış ve güvenliğin tüm gereklerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu dirençli ulusun onuru, bağımsızlığı ve egemenliği için çabamızı gerçekleştirmek için birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyacımız var. Artık hepimiz biliyoruz ki geçici çözümler işe yaramayacak.”söz konusu.

Savaş sonrası senaryoların Gazze’yi kimin yöneteceği üzerine kurulmaması gerektiğine işaret eden Fidan, şöyle konuştu:

“Gazze’nin geleceği yalnızca Filistinlilerin elindedir. Savaştan sonra cevabını bulmamız gereken tek soru, 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüm üzerinde adil ve kalıcı bir barışı nasıl sağlayacağımızdır. Bu konudaki çabalarımızın odak noktası, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen devletler üzerindedir.” Bir Filistin Devleti kurulmalıdır. Bu amaçla İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantör mekanizmasının kurulması yönündeki çağrımızı yinelemek istiyorum.”

“En kısa sürede önlem alınmalı”

Fidan, uluslararası toplumun büyük çoğunluğunun ateşkesin, insani yardımın ve iki devletli çözümün aciliyeti konusunda hemfikir olduğunu ancak İsrail’in bunu hayata geçirmesini sağlayacak etkili bir mekanizmanın bulunmadığını vurguladı.

“Gazze’deki mevcut durumun devam etmesi, uluslararası sistemin temel ilkelerini ve ahlaki değerlerini daha da sarsacaktır.”Fidan, insanlığın geleceği için vazgeçilmez olan bu değerlerin erozyonunun durdurulması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Önemli isimlerle buluştu

Hakan Fidan temaslarını sürdürüyor.

Bakan Fidan, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi’nin Ocak dönemi lideri Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné ile bir araya geldi.

Ayrıca Bakanlığın resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, New York’ta Cezayir Dışişleri ve Yurtdışı Ulusal Topluluklar Bakanı Ahmed Attaf ile görüştü.”ifadelere yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu