Haber

BTS, TCDD Taşımacılık A.Ş. Röportajlarını Eleştiriyor

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yönetim Kurulu, TCDD Nakliyecilik A.Ş. Şirket bünyesinde düzenlenen Yükselme ve Unvan Değişikliği Yazılı Sınavında yapılan mülakatlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada konuşan BTS Merkez Yönetim Kurulu Eğitim ve Organizasyon Sekreteri Turan Erdoğan, “Bu, röportajların ne kadar ayrımcı ve adaletsiz yapıldığının ya da röportajlarda sendika yanlısı sendika üyelerinin nasıl ön plana çıkarıldığının göstergesidir. Arkadaşlarımıza sorulan sorulardan bir tanesini örnek veriyorum; ‘Mitokondri nedir?’ Yani meslekle alakası olmayan sorular, mesela istasyon şefliği sınavında ‘Van Gölü’nde yetişen balık türleri nelerdir?’ “Komik sorular soruldu. Bunu soran kişinin cevapları bilmediğine inanıyorum. Onların tek fikri ve amacı görüşmelerde bu arkadaşlarımızı eleyerek onların sendikalarının ve destekçilerinin kazanmasını sağlamaktır.”

Merkez Yönetim Kurulu Eğitim ve Organizasyon Sekreteri Turan Erdoğan, röportajların kaldırılması talebini belirterek, şunları söyledi:

“SADECE GÖRÜŞMELERDE ADALET İSTİYORUZ”

“163 yıllık güzide bir kurum olan TCDD’de yapılan görüşmelerde yaşanan haksızlık ve hukuksuzluklarla ilgili yaptığımız basın açıklamasında maalesef buradayız. Bu süreç son 10 yıldır bu şekilde devam ediyor. Niteliksiz yöneticilerimizin kurumumuza getirdiği durum ortada. Görüşmelerde sendikalı üyeleri kazanarak, üyemiz olan arkadaşlarımızı sürekli kaybediyoruz.” Mülakatlarda eleniyorlar. İlk hedefimiz röportajları ortadan kaldırmak. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi röportajların kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz sadece röportajlarda adalet istiyoruz. Görüşmelerin adil bir şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Yürüyüşümüze iki kol halinde başlayacağız. Meclis önünde yapılacak basın açıklamasıyla sona erecek. Tek isteğimiz, bu kuruma değer vermiş, yıllarca bu kurumda çalışmış nitelikli kişilerin, hak ettikleri puanları alarak hak ettikleri unvanlara kavuşmalarıdır. Röportajlarda o kadar çok absürt soru soruluyor ki, güldürüyor insanı. Sorulara örnekler vermek istiyorum. Bu, röportajların ne kadar ayrımcı ve adaletsiz yapıldığının, ya da röportajlarda sendika yanlısı sendika üyelerinin nasıl ön plana çıkarıldığının göstergesidir. Arkadaşlarımıza sorulan sorulardan bir tanesini örnek veriyorum; ‘Mitokondri nedir?’ Yani meslekle alakası olmayan sorular. Mesela istasyon şefi sınavında ‘Van Gölü’nde yetişen balık türleri nelerdir?’ Komik sorular soruldu. Bunu soran kişinin cevabı bilmediğine inanıyorum. Onların tek niyeti ve hedefi görüşmelerde bu arkadaşlarımızı eleyerek sendikalarının ve destekçilerinin kazanmasını sağlamaktır. Mücadelemiz hukuki anlamda devam edecek.”

Basın açıklamasını okuyan BTS Ankara Şubesi Eğitim ve Organizasyon Sekreteri Umut Can, 19 Şubat’ta İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere iki şubeden Ankara’ya yürüyeceklerini, 21 Şubat’ta da Meclis önünde açıklama yapacaklarını belirtti.

“Görüşmelerde sendikamız üyeleri elenirken, sendika yanlısı üyelerine yüksek puanlar verilerek sınavları kazanmalarına yardımcı olundu”

“Sendikamızın örgütlendiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) yeni bir mülakat adaletsizliği ve ayrımcılıkla karşı karşıyayız. TCDD’nin 2017 yılı kapsamında çeşitli başlıklarda düzenlediği yazılı ve sözlü sınavlar sonucunda, Terfi ve Unvan Değişikliği sınavında geçmişte de benzer bir durum yaşanmıştı ve sendikalı üyelerimiz mülakatlarda elenirken, yandaşları da elendi.Sendika üyelerine yüksek puanlar verilerek sınavları geçmeyi başardık.Bu ayrımcılığa tanık olan bizler. Bugüne kadar defalarca şahit olduğumuz hukuksuzluk ve hukuksuzluklara bir kez daha, TCDD yöneticileriyle yapılan görüşmelerde görüşerek geçmişteki uygulamaları hatırlatarak, bu tür hukuksuzluk ve ayrımcılığın bir daha yaşanmaması gerektiğini belirten kurum yöneticileri de net bir şekilde ifade etti. hukuka aykırılığa ve ayrımcılığa yol açmayacaklarını taahhüt eder.

Görüşme sonuçlarıyla gördük ki, daha önceki görüşmelerde olduğu gibi kendilerine yakın ‘sendikalar’ ile işbirliği yaparak avukatlar, Bölge Kontrolörleri, Büro Amirleri, Ekay Kontrolörleri, İstasyon Müdürleri, İstasyon Amirleri, Muhafaza Güvenlik Şefleri, Mühendisler ile deneme görüşmeler gerçekleştirdiler. , Programcılar, Şube Müdürleri, Trafik Kontrolörleri ve diğerleri. Uzman unvanına sahip yüzlerce çalışana unvan dağıtıldı. Bilindiği üzere daha önce yapılan Görev Yükseltme ve Unvan Değişikliği sınavlarında da benzer hukuksuzluk ve ayrımcılık yaşanmış, sendikamızın açtığı davaların tamamında sınavların hukuka aykırılığı tescil edilmiş, bazı sınavlar ise tamamen iptal edilmiş, bazı durumlarda ise sınavların hukuka aykırılığı tescil edilmiştir. üyelerimizin mülakat sınavları iptal edilmiş ve bu sınavlar yenilenmiştir. Hukuksuzluk ve ayrımcılık mahkeme kararlarıyla açıkça ortaya konmasına ve görüşmelerin usulüne uygun yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen aynı kayırmacılık ve hukuksuzluk devam etti ve ikinci görüşmede mahkemeyi kazanan üyelerimizin tamamı elendi. Mahkeme kararlarında belirtildiği üzere; Sınav Komisyonunun mülakat sınavlarını kameralarla kaydetmesi ve katılımcıların verdiği cevapları kayıt altına alması zorunluyken bu işlemler tekrarlanmadı.

“BU ATAMALAR KURUMA ZARAR VERİR, DEMİRYOLU GÜVENLİĞİNE ZARAR VERİR, İŞ BARIŞINI BOZUR”

Açıklanan sonuçlarda sendika üyelerimize sınavı ve puanlarını kaybettikleri bildiriliyor ancak kazananların mülakat sorularına verdikleri cevapların doğruluğunun ancak Komite tutanakları ve hatta kamera kayıtlarıyla belgelenmesi gerektiği aşikar, Geçmişte yapılan görüşmelerdeki hukuka aykırılığı Mahkeme kararlarıyla pekişen TCDD yönetiminin bu tutanakları değiştirme ihtimali dikkate alınarak; Sınavlarda düşük puan alan partizan sendika üyeleri tercih edilirken, sendikamıza, diğer sendikalara üye olmayan veya herhangi bir sendikaya üye olmayanlar ise; Bu görüşmelerde dini bir cemaatle, bir bakanla, bir milletvekiliyle teması olmayanlar da elendi. Kısacası kardeşi, amcası olmayanların hakları ihlal ediliyor. Haklarının ihlal edildiği ve mağdur edildikleri test sonuçlarından açıkça ortaya çıktı. Bu durum sendika üyelerimize ve diğerlerine yönelik ayrımcılığın açık bir göstergesidir. Misyonda Yükselme ve Unvan Değişikliği adı altında taraftar atanması; Ekiplerin vasıfsız kişilerle dolmasına neden olur. Bu atamalar kuruma zarar vermekte, demiryolu güvenliğini tehlikeye atmakta ve çalışma barışını bozmaktadır. Kuruma zarar veren, çalışma barışını bozan bu uygulamalara karşı yaptığımız hukuki girişimler sonucunda haklılığımız teyit edilse de, TCDD yöneticilerinin bu kararlara rağmen ısrarla hukuksuzluk ve ayrımcılıklarını sürdürdüklerini görüyoruz. Birliğimiz üzerindeki baskının ve üyelerimize yönelik ayrımcı uygulamaların nedeninin, BTS olarak bilimsel ve akılcı bir yönetim anlayışını, bu doğrultuda doğru bir ulaşım politikasını ısrarla savunmamız, kurum yöneticileri ve yöneticilerinin olması gerektiğini biliyoruz. Bu politikaları liyakatle yerine getirecek çalışanlar var ve buna karşı bir adım atıldığında biz de karşıyız.

“BU SINAVLARIN ADİL, objektif ve bilimsel bir yöntemle yapılması gerektiğini savunuyoruz”

TCDD yönetiminin bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamalarına bugüne kadar sessiz kalmadık, bundan sonra da sessiz kalmayacağız. Bu kapsamda 19 Şubat’ta İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere iki koldan Ankara’ya yürüyeceğiz. TCDD yönetiminin hukuksuzluklarını ve ayrımcılığını 19 Şubat’ta Ankara’da TBMM önünde yapacağımız basın açıklamasıyla protesto edeceğiz. 21 Şubat. BTS olarak daha önce de söylediğimiz gibi; Mülakatların kaldırılmasını, bu sağlanıncaya kadar mülakat puanı ile aynı yazılı puanların verilmesini, yazılı sınav sorularının Ölçme ve Değerleme Genel Müdürlüğü veya ilgili bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması gerektiğini ve bu sınavların adil, objektif ve bilimsel bir şekilde yürütülür. Görev Yükseltme ve Unvan Değişikliği sınavlarında ayrımcılık ve hukuksuzluk aracı olan bu mülakatların iptalini istiyoruz. Sendikalı üyelerimizin hak ve menfaatlerinin korunması için her türlü çabayı göstereceğimiz bilinmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu