İş

Benin iş adamları Türkiye’deki paydaşlarıyla bir araya gelerek ticaret hacmini artırıyor

Batı Afrika ülkelerinden Benin’de bir grup iş insanı, iki ülke arasındaki ticaret hacmini ikiye katlamak ve yeni yatırımları çekmek için Türkiye’deki paydaşlarıyla bir araya geliyor.

Eğitim, inşaat ve gıda gibi farklı departmanlardan iş insanlarının yer aldığı Benin’den gelen iş heyeti, Benin Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Hasan Engin Tuncer tarafından İstanbul’da kabul edildi.

Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği Daire Başkanı Zeynep Kaleli’nin de katıldığı toplantıda iki ülke ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 177 milyon dolara ulaştığını ve Türkiye’nin 2014 yılında Kotonu’da büyükelçilik açtığını kaydeden Kaleli, iki ülke arasındaki bağları ileriye taşımak için atılması gereken çok adım olduğunu vurguladı.

“Benin stratejik bir konuma sahip”

Benin’in İstanbul Fahri Konsolosluğu görevini yürüten Tuncer, Benin’in Batı Afrika’da stratejik bir konuma sahip olduğunu ve buradan birçok ülkeye kolayca ulaşılabildiğini belirtti.

Benin’de yatırımların artması için elektrik sorununun çözülmesi gerektiğini anlatan Tuncer, yeşil enerji ve inşaat alanında atılabilecek adımlara değindi.

Yaklaşık 13 milyon nüfusa sahip Benin’in Avrupa Birliği ve ABD’ye gümrüksüz mal ithal edebildiğine işaret eden Tuncer, ülkenin sanayiciler için büyük avantajlara sahip olduğunu söyledi.

Afrika hükümetlerinin yatırım projelerine daha fazla önem vermesi gerektiğini kaydeden Tuncer, Afrika’da farklı iş planları üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

“FETÖ okulları kapatılmalı”

Halen Türkiye Maarif Vakfı’na (TMV) devredilmeyen FETÖ bağlantılı okulların ülkeye ve Benin devletine zarar verdiğini anlatan Tuncer, okulların teslim edilmesiyle iki ülke arasında yeni bir dönemin başlayabileceğine işaret ederek, bölgede Fransa’nın zayıflaması nedeniyle Türk şirketlerinin Batı Afrika’da daha fazla yer alabileceğine işaret etti.

Türk iş adamları Benin’e gidecek

Çeşitli meslek dallarında eğitim programları yürüten EPAF Vakfı Başkanı Waliou Ainin, ticaret hacmini hızla 300 milyon dolara çıkarmak istediklerini belirterek, Türk iş insanlarının Benin’i daha sık ziyaret etmelerini istedi.

Ainin, ülkenin imkanlarını anlatmak için Kasım ayında Türk iş insanlarını Benin’de ağırlayacaklarını bildirdi.

yatagan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu