Haber

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Schinas, Özbekistan’da temaslarda bulundu

Avrupa Birliği (AB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te çeşitli temaslarda bulundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, AB Komitesi Başkan Yardımcısı Schinas’ı kabul ederek, taraflar arasındaki işbirliği konularını ele aldı.

Görüşmede Schinas, AB ile Özbekistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 30. yıl dönümü dolayısıyla Mirziyoyev’i tebrik ederek, AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen ve AB Yönetim Kurulu Lideri Charles Michel’in selamlarını ve iyi dileklerini iletti.

Özbekistan ile AB arasındaki çok taraflı işbirliğinin daha da genişletilmesine ilişkin konuları değerlendiren taraflar, işbirliğinin son yıllarda çok daha aktif hale gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıda taraflar, AB ile Orta Asya arasındaki ilişkilerin genişletilmesine yönelik uygulanan “yol haritası”, bu yıl Özbekistan’da yapılması planlanan Orta Asya-AB Birinci Zirvesi ve alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi konusunu ele aldı. 29-30 Ocak’ta AB ile Orta Asya arasındaki ulaşım ve nakliye. Brüksel’de düzenlenecek Küresel Ağ Geçidi Yatırımcı Forumu’na hazırlıklarla ilgili konuları ele aldı.

Toplantıda taraflar, Afganistan’a insani yardım başta olmak üzere bölgesel sorunlara ilişkin de görüş alışverişinde bulundu.

Ülkedeki temasları kapsamında Margaritis Schinas, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bakhtiyar Saidov ile de bir araya gelerek, taraflar arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifine ilişkin konuları ele aldı.

Görüşmede Schinas ve Saidov, taraflar arasındaki ekonomik ve kamu diplomasisi konularını, sürdürülebilir kalkınma alanlarında işbirliğinin daha da geliştirilmesinin yanı sıra Özbekistan-AB ve Orta Asya’da 2024 ortak gündemine ilişkin konuları ele aldı. AB formatları.

kalecikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu