Haber

Türkiye ile KKTC arasında düzensiz göçle mücadele toplantısı yapıldı

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) heyetleri arasında “Düzensiz Göçle Mücadele Toplantısı” düzenlendi.

Başkent Lefkoşa’da bir otelde yapılan toplantıda, Türkiye’nin sistematik olmayan göçle mücadele konusundaki deneyimlerini KKTC’ye aktarmak ve Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan kayıtsızlık ve sistematik olmayan göçle mücadele etmek amacıyla “Göç Merkezi” kurulmasına karar verildi.

Görüşmenin ardından KKTC İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ortak basın toplantısı düzenledi.

Halkın huzur ve güvenini sağlamak için çok çalıştıklarını belirten Öztürkler, “Oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Burada ‘Göç Merkezi’ kurulmasına karar verdik. Bu merkez, bölgeye gelenlerin gerekli denetimlerini yapmak için kullanılıyor. KKTC’ye öğrenci veya çalışma izni alarak kayıtsız hale geliyoruz. Bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti’nin tecrübe, birikim ve desteğini alıyoruz. Düzensiz göç konusunda da otomasyon çalışmalarımızı tamamladık.” dedi.

KKTC’nin gelişmekte olan bir ülke olduğuna dikkat çeken Öztürkler, bu süreçte ülkeye girişlerin arttığını ve doğru adımlar atmak için denetimleri artırdıklarını belirtti.

Türkiye ile göçle mücadelede işbirliğinin tamamlanarak imza aşamasına geldiğini ifade eden Öztürkler, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi barış ve güvenliğe verdiği desteği görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Serim, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve İçişleri Bakanı Öztürkler ile KKTC’de yaptıkları görüşmelerde de sistematik olmayan göç konusunu ele aldıklarını, yeni gelişmeler karşısında kapasiteyi güçlendirmeye ve deneyim paylaşımına odaklandıklarını bildirdi. zorluklar.

Serim, iki ülke arasında sistematik olmayan göç konusunda iş birliğini güçlendirmeye yönelik mutabakat zaptını imzaya hazır hale getirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi göç, kaynak, geçiş ve varış ülkeleri dahil tüm dünyayı derinden etkileyen bir olgudur. Hiçbir ülkenin tek başına çözebileceği bir sorun değildir. Suriye, Ukrayna, Afganistan ve en son Sudan’daki durum. Son yıllarda göç kaynaklı göç dalgaları, göçün uluslararası arenada ne kadar önemli bir sorun haline geldiğini göstermektedir.Türkiye’nin düzensiz göçle mücadeledeki tecrübesi çok büyüktür.Bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz.2022 yılında, 285 bin 27 düzensiz göçmen yakalandı Bu sayı neredeyse tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yakalanan düzensiz göçmenlerin toplam sayısına eşit.”

Düzensiz göçmenlerin gönüllü dönüşü için çalıştıklarını anlatan Serim, 1 milyon Suriyelinin dönüşü için hazırlık yapıldığını bildirdi.

“Küresel işbirliğine davetimizi yineliyoruz”

Düzensiz göçle mücadelede küresel işbirliği çağrılarını sürekli olarak yinelediklerini belirten Serim, küresel işbirliği olmadan düzensiz göçe uzun vadeli sürdürülebilir bir çözüm bulmanın zorluğuna dikkat çekti.

Düzensiz göçün tamamen engellenemeyeceğinin farkında olduklarını ancak asgariye indirmeye çalıştıklarını vurgulayan Serim, “Politik ve ekonomik pek çok farklı nedenden kaynaklanabilecek sistematik olmayan göç, her küresel sorun gibi ancak yine de önüne geçilebilir. küresel iş birliği ile çözülebilir.” şeklinde konuştu.

madenajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu